post

Новите модели MacBook Pro 2021 на Apple вече се доставят, като някои конфигурации вече са разпродадени по време на предварителните поръчки, а времето за доставка се удължи до декември за онлайн поръчките. Те разполагат с M1 Pro и M1 Max SoC, които ще осигурят огромен скок в производителността, в сравнение с оригиналния М1 чип, сочат първите тестове.

Другата съществена промяна всъщност е една от най-противоречивите характеристики на MacBook Pro – прорезът в дисплея. Apple обаче обясни в интервю своята логика на мислене, която стои зад него.

Всъщност прорезът в екрана дебютира още през 2017 година, заедно с iPhone X. Това беше компромис в дизайна между формата на дисплея и функцията за защита Face ID. Прорезът обаче имаше и друго предназначение, свързано с маркетинга. Той придаде на iPhone силна визуална идентичност. Всички нови модели iPhone вече идват с прорез, въпреки че той намали размера си тази година.

Що се отнася до новите MacBook Pro, прорезъ също е компромис между дизайн и функции. Apple иска да увеличи площта на екрана, без да уголемява самия отпечатък на лаптопа. Прорезът на MacBook Pro не съдържа Face ID компоненти, а саом камера и това е може би защото капакът на лаптопите е твърде тънък, в сварнение с дебелината на iPhone или iPad Pro.

Според думите на Шрути Халдеа и Люк Тристрам, изпълнителни директори на Apple, които участваха в епизод на подкаста Smart Brain, прорезът е “интелигентният начин” да се предложи на клиентите повече пространство за тяхното съдържание. Той се появява в лентата с менюта, така че потребителите все още получават пълен 16 инчов дисплей с площ 16:10 за това, което правят на екрана.

“Това, което направихме е, че всъщност увеличихме височината на дислея”, посочва Халдеа. Както при 16 инчовия лаптоп, вие все още имате 16:10 активна зона по диагонала и ние просот увеличихме дисплея от там и поставихме лентата с менюта на това място отгоре, отстранявайки я от активната зона”.

Освен това когато потребителите преминат в режим на цял екран, прорезът изчезва, заедно с лентата с менюта, “така че това наистина е интелигентен начин да ви дадем повече място за вашето съдържание и когато сте в режим на цял екран, имате прозорец 16:10 и изглежда страхотно”, добавя Халдеа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *