post

Проектите за цифрова инфраструктура в Югоизточна Европа ще може да се финансират след 2020 г. от европейски програми. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на форум, посветен на иновациите в региона Иностарт (InnoStart Forum 2019).

“Един от ключовите проекти, който може да получи подкрепа, е за осигуряване на свързаност на магистралата Сърбия – България – Гърция. Това ще позволи движението на изцяло автономни автомобили. Магистралата и в момента е готова, но трябва да се изгради свързаността, която е в контекста на 5G инфраструктурата”, обясни министърът. Европейският съюз планира да отпусне 30 милиона евро за високоскоростен интернет в региона.

В рамките на форума, министър Желязков проведе двустранни срещи с министъра на иновациите и технологичното развитие на Сърбия Ненад Попович и с министъра на информационното общество и администрацията на Северна Македония Дамян Манчевски.

По време на разговорите бе направен преглед на изпълнението на меморандумите за намаляване на международните тарифи за роуминг за телекомуникационни услуги. Министрите подчертаха, че процесът, започнал в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз,  ще доведе до предстоящо чувствително намаляване тарифите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *