post

Канадски учени са стигнали до извода, че в бъдеще ще се увеличава броят на хората, които ще предпочитат да правят любов със секс-роботи, като използват за целта виртуална реалност.

Изследователите констатират, че ерата на виртуалния секс вече е настъпила. И тъй като технологиите в тази насока се развиват стремително, все повече потребители ще започнат да ги използват, в резултат на което ще се появи нова прослойка от така наречените дигисексуали (англ. digisexuals) – хора, за които сексът ще е невъзможен без цифровите технологии.

“Можем с увереност да твърдим, че живеем в епохата на виртуалния секс. В бъдеще, с популяризирането на тези технологии, тяхното възприемане ще нараства и хората ще стигнат до извода, че те са дигисексуали – хора, чиято сексуална ориентация е свързана с използването на технологиите”, – казват учените.

Тези хора ще отдават предпочитание не на истинските хора, а на секс-роботите и виртуалната или допълнената реалност. При това, роботите ще могат да удовлетворяват сексуалните потребности, които повечето хора не са склонни да изпълняват, твърдят специалистите по етика.

“Няма никакви съмнения, че в скоро време ще се появят пълноценни секс-андроиди. Хората ще установяват тесни отношения със своите партньори-роботи и ще използват роботите като основен начин за сексуален живот”, – заявяват изследователите. Те определят две вълни на дигисексуалност. Първата е когато технологиите се използват за удовлетворяване на сексуалните потребности с други хора. За тези цели се използват месинджъри, онлайн игри и програми за видеовръзка, както и технологии, специално предназначени за секс на разстояние. Първата вълна ние вече преживяваме, идва ред на втората, свързана с роботите.

Авторите на изследването считат, че психотерапевтите трябва да са готови за наплив от клиенти, определящи се като дигисексуали. При това, учените предричат даже появата на роботи-животни за хората, които имат влечение към подобен секс.

Сред проблемите, с които могат да се сблъскат дигисексуалите, са чувството за вина и срам от своите пристрастия, влошаване на отношенията с партньора-човек, което може да доведе до развод и намаляване на сексуалния интерес към други хора. Освен това, секс-роботите са скъпо удоволствие, което може да въвлече дигисексуала в големи финансови задължения.

Независимо от това, дигиталната сексуалност може да донесе и определени ползи. Тя ще позволи да се удовлетворяват сексуалните потребности на хората, които не могат да си намерят партньор или са се сблъсквали в миналото със сексуално насилие. Освен това, благодарение на роботите хората ще могат да изпитват повече положителни емоции и да получат нов опит.

Заедно с това, според почетния професор по роботика и изкуствен интелект Ноел Шарки от университета Шефилд, макар че в бъдеще секс-роботите ще се използват все по-често, това явление няма да е прекалено разпространено. “Днес ние можем да разглеждаме използването на секс-роботите като тип парафилия, атипична сексуална практика. Засега е трудно да се каже дали дигисексуалността ще остане парафилия или нашите социални норми ще успеят да я приемат”, – казва Шарки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *