post

Светът на физиката е в траур след загубата на един от най-великите умове на нашето време. Британският физик Питър Хигс, който през 2013 г. беше удостоен с Нобелова награда за физика, почина на 94-годишна възраст. Според изявление на Единбургския университет, където Хигс беше дългогодишен почетен професор, той умира мирно в дома си на 8 април, след кратко боледуване.

Хигс е известен със своята работа върху Хигс бозона – елементарна частица, която се смята за ключ към фундаменталната структура на материята. През 1964 г. той предсказва съществуването на новата частица, която е наричана “божествена” заради ролята й за превръщането на хаоса след Големия взрив в “подреден космос”.

Теорията на Хигс е свързана с това как субатомните частици, които са градивните елементи на материята, получават своята маса. Това теоретично разбиране е основна част от Стандартния модел на физиката, който описва как е устроен светът.

През 2012 г., в един от най-големите пробиви във физиката от десетилетия, учените от ЦЕРН обявиха, че най-накрая са открили Хигс бозона, използвайки ускорителя на частици. Хигс получи Нобелова награда за физика през 2013 г. за работата си с Франсоа Англер от Белгия, който независимо от него стига до същата теория.

“Питър Хигс беше забележителна личност – истински надарен учен, чиято визия и въображение обогатиха познанията ни за света около нас” – посочва Питър Матисън, заместник-ректорът на Единбургския университет. “Неговата пионерска работа е мотивирала хиляди учени, а наследството му ще продължи да вдъхновява още много поколения напред” – допълва още той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *