post

Един от най-известните хакери в света, американецът Кевин Митник, почина на 59-годишна възраст. Новината съобщиха от компанията за обучение по киберсигурност, на която той е съосновател.

Според говорителката на KnowBe4 Кати Уотман, причината за смъртта са усложнения, свързани с рак на панкреаса. Той е лекуван в Университетския медицински център в Питсбърг, след като е диагностициран със заболяването преди повече от година.

През 1995 г. ФБР го арестува в Северна Каролина по време на акция по обвинения в незаконно използване на устройство за телефонен достъп и компютърна измама, което слага край на над 2-годишното укриване на хакера.

През 1999 г. Митник се призна за виновен по няколко обвинения в интернет измами и други киберпрестъпления. Тогава той беше осъден на пет години затвор, но след това беше освободен през 2000 година.

След освобождаването си той се превърна в “бял хакер” и консултант в сферата на киберсигурността. През ноември 2011 г. Кевин Митник стана главен експерт по хакване и съсобственик на KnowBe4, американска компания за обучение по компютърна сигурност.

В мемоарите си Митник оспорва много от обвиненията срещу него, включително че е хаквал правителствени компютърни системи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *