post

Изкуственият интелект вече е сред нас, макар и повечето хора да не го осъзнават. Това е така, защото все още липсва изкуствен интелект като по филмите, който да може всичко. ИТ компаниите обаче вече активно използват по-семпли интелигентни алгоритми в своето ежедневие. Резултатите се оказват повече от добри.

Microsoft например съобщи, че пролетният ъпдейт на Windows 10 е поставил нов рекорд именно благодарение на изкуствения интелект. Обновлението от април т.г. вече се използва от над 250 млн. компютъра по целия свят. Това го прави най-бързо разпространената версия на Windows в историята на операционната система.

Според Microsoft бързото разпространение на новата версия се дължи именно на изкуствения интелект, който е имал тази задача. Всъщност, той е имал друга цел – да подбере компютрите, за които има най-голяма вероятно инсталирането на априлския ъпдейт да мине добре и потребителите им след това да имат добро преживяване, а не проблеми.

Системата е започнала с готов набор от подобни подбрани устройства. Тя е пуснала ъпдейта първо до тях и на базата на отзивите и реакциите на потребителите е усъвършенствала модела си.

Това ѝ е позволило много бързо да намери най-подходящите компютри, които първи да получат пролетния ъпдейт без да им се налага да чакат дълго. Всичко това позволява и на инженерите на Microsoft да подобрят още априлския ъпдейт с допълнителни обновления.

Microsoft казва, че априлското обновление вече има добри отзиви с 20% по-малко проблеми в стабилността на системата, 20% по-малко проблеми с драйвери, ускоряване на инсталирането на ъпдейти с 63% и др. Освен това априлското обновление вече е налично за всички съвместими устройства с Windows 10, което е с един месец по-бързо спрямо есенния ъпдейт през 2017 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *