post

Световният пазар на персоналните компютри се намира в постоянен упадък вече трета година, сочи изследване на Gartner. През април-юни 2017 г доставките на настолни РС и лаптопи в глобален мащаб са били 61,1 млн единици, което е с 4,3% по-малко, отколкото година по-рано. Този тримесечен спад се оказва 11-я по ред, а обемът на произвежданата продукция през второто тримесечие е най-ниският  от 2007 г насам.

“Увеличението на цените на компютрите, предизвикано от недостига на DRAM памет, SSD и LCD панели оказа забележимо влияние на търсенето на РС през второто тримесечие на 2017 г, – казва анализаторът от Gartner Микако Китагава. – Подходът към нарастващите разходи за компоненти зависи от производителя. Някои са решили да поемат върху себе си увеличените цени на компонентите, без да увеличават крайната цена на своите устройства, докато други вендори стоварват разходите върху потребителите”.

PC 2

От Gartner  отбелязват, че HP Inc., която увеличава доставките на РС пет тримесечия поред, си е върнала първото място на пазара. Компанията демонстрира положителна динамика в много региони, особено на пазара в САЩ.

Lenovo, която преди беше лидер, е съкратила доставките с 8,4% през април-юни, след като показа ръст две тримесечия. Китайската компания отбелязва спад във всички ключови региони, което според Китагава може да е следствие от стратегичеството изместване на компанията в посока увеличение на маржа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *