post

До края на годината целия просец на провеждането на обществени поръчки ще бъде дигитализиран, увери вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференцията “Европейската солидарност в инвестиционната политика”, организирана от Камарата на строителите в България.

“Това силно ще ускори нещата и ще направи технически невъзможни всякакви опити за заигравания и изкривявания, отрелно цената ще се криптира в момента на подаване и няма да може да се види до отварянето й. Ще отпадне и необходимостта от тонове хартия”, изтъкна Дончев предимствата от електронните обществени поръчки.

Той изброи приоритетите на България за следващия програмен период: повишаването на добавената стойност на икономиката, дигитализация и високи технологии, повече комерсализация на продукти от български университети.

През следващото десетилетие трябва да се изградят поне още 10 или 12 индустриални зони у нас, за да могат новите производства да се случват в пъти по-бързо, което ще бъде уредено и със законодателни промени, допълни още вицепремиерът.

Трябва и нова система, която да управлява, за да се внедри наука и иновации, което включва и промени и в Министерския съвет.”Предвиждам ескалацията на разходите за труд да продължи, това го приемете като аксиома. Основния акцент бих поставил върху нови технологии и автоматизация”, обърна се с препоръка Дончев към строителите.

Големият въпрос за българската икономика е как да мигрира до ново еволюционно стъпало, защото ръстът на разходите за труд са по-високи от ръста на БВП и след 4 – 5 години ниската цена на труда няма да е конкурентно предимство. Това каза дни преди това Дончев по време на друг икономически форум. Високата добавена стойност, иновациите, дигитализацията и икономиката, базирана на знанието, е следващото еволюционно стъпало на икономката, посочи Дончев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *