post

Apple Watch несъмнено е стилен моден аксесоар, но определено не е само това – той може също така да разбере дали имате сънна апнея, или хипертония с помощта на дълбоката невронна мрежа на Cardiogram, DeepHeart.

Производителят на приложения Cardiogram и лабораторията UCSF Health направиха съвместно проучване, което доказва, че носимото устройство на Apple може да предположи наличието на тези две животозастрашаващи състояния съответно с 90% и 82% точност и това се отнася не само за него, а и за устройствата с Android Wear, Garmin и Fitbit.

Според компанията, сензорите за сърдечна честота на тези устройства, могат да открият и двете условия, защото автономната нервна система на тялото свързва сърцето с мозъка, стомаха, хранопровода, черния дроб, панкреаса и кръвоносните съдове, но за да докаже теорията си, тя се нуждае от данни, за да обучи своя изкуствен интелект да разпознава моделите на сърдечен ритъм, които обозначават наличието на състоянията. В проучването са е използвани данните на  6115 потребители на приложението, които участват онлайн в анкетата на лабораторията UCSF Health. Така тя успява да събере общо 30 милиарда измервания на сензорите за сърдечна честота на потребителите, с които да захрани своя изкуствен интелект, а тъй като съответно 37% и 17% от участниците имат хипертония или сънна апнея, AI получава информацията, които му е нужна да определи двете опасни състояния.

По данни на Световната здравна организация, 1 от всеки 5 души страда от хипертония, която не е диагностицирана. В същото време обаче,  80% от хората имат сънна апнея – нарушение на дишането по време на сън, като дори не го осъзнават. Носимите устройства обаче могат да го открият и да предпазят собствениците си, карайки ги да потърсят медицинска помощ и в крайна сметка да спасят живота им. Разбира се изследванията на Cardiogram ще трябва да перминат през още клинични проучвания, както и предишните такива, когато компанията обучаваше своя изкуствен интелект да открива признаците на инсулт, но Cardiogram обещава да започне въвеждането им като реални грижи още през следващите няколко месеца, като разшири способностите на AI и му позволи да открива и диабет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *