post

Присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование, както и за студентите в университетите се преустановяват, считано от 29 октомври и занятията за тях ще преминат изцяло онлайн. Това става ясно от публикувана преди час нова заповед на министъра на здравеопазването.

Заповедта ще важи две седмици – до 12 ноември, като е възможно да бъде удължена. Тя се издава с цел ограничаване разпространението на епидемията от коронавирус, припомняме, че новите случаи на заразата у нас през последното денонощие за първи път минаха 2000 души. Със заповедта се въвеждат и редица други ограничения.

Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Същото ще важи и за центровете за подкрепа на личностното развитие. Конференциите, форумите, семинарите и изложенията вече ще могат да се провеждат с максимален брой от 30 участника, а кината, театрите и концертите ще могат да работят при 30% от капацитета си.

Напълно се преустановяват посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито, а спортните мероприятия както на закрито, така и на открито ще се провеждат без публика. Изключение от последното ще бъде направено за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите на него ще бъде най-малко през две седалки.

Останалите заведения ще продължат да работят, но при дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси и няма да бъдат допуснати повече от шест души на една маса. Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти, а търговските обекти ще могат да работят при разстояние максимум един човек на 3 кв. метра. На пазарите и тържищата пък ще бъде създадена организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 метра между посетителите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *