post

NVIDIA обяви днес новите Tesla серия 20 паралелни процесори, предназначени за пазара на високопроизводителни изчисления (HPC), които са базирани на новото поколение CUDA процесорна архитектура известна като “Fermi”.

Разработени изцяло с цел паралелни изчисления, графичните процесори NVIDIA Tesla от новата серия 20 намаляват разходите за изчисления и осигуряват същата производителност като традиционните CPU-базирани клъстери, но само за една десета от цената и с една двадесета от енергопотреблението.

Серия 20 на Tesla въвежда редица допълнителни възможности, позволяващи на много нови приложения да постигнат драматично по-бързо изпълнение с помощта на GPU ускорени изчисления. В това число влизат приложения от области като рейтрейсинг, 3D обработка „в облака”, видео компресия, търсене в бази данни, анализ на информация, компютърен дизайн и дори сканиране за вируси.

“NVIDIA е създала една много атрактивна архитектура с Fermi, с набор от възможности, който отваря технологията за цялата изчислителна индустрия”, заяви Джак Донгара, директор на Innovative Computing Laboratory в Университета на Тенеси и съавтор на LINPACK и LAPACK.

Серията 20 на Tesla графичните процесори комбинира възможности за паралелни изчисления, които никога досега не са били налични в едно единствено устройство. Тези възможности включват:

– Поддръжка за следващото поколение стандарт IEEE 754-2008 за изчисления с плаваща запетая и двойна точност

– ECC (error correcting codes) за безкомпромисна надеждност и точност

– Кешираща йерархия на много нива с L1 и L2 кеш

– Поддръжка на програмния език C++

– До 1 терабайт памет, едновременно изпълнение на софтуерни ядра, бързо контекстно превключване, 10 пъти по-бързи атомни инструкции, 64-битово виртуално адресно пространство, системни заявки и рекурсивни функции

В основата си, графичните процесори Tesla са базирани на масивната паралелна CUDA изчислителна архитектура, която осигурява на разработчиците паралелен изчислителен модел, който е по-лесен за разбиране и програмиране, отколкото всяка една друга алтернатива от последните 50 години.

“Няма съмнение, че бъдещето на изчисленията е в паралелната обработка, поради което е жизненоважно студентите от специалността компютърни науки да получат солидна основа как да програмират новите паралелни архитектури”, заяви д-р Уен-мей Хву, професор по Електрическо и Компютърно Инженерство в Университета на Илинойс. “Графичните процесори и CUDA програмния модел позволява на студентите да разберат бързо паралелните концепции за програмиране и незабавно да могат да използват подобрената скорост на изчисленията”.

Серия 20 на Tesla графичните процесори включва:

Tesla C2050 & C2070 GPU Computing Processors
– Карти с едно графично ядро, PCI-Express интерфейс от 2-ро поколение, предназначени за работни станции
– До 3GB и 6GB (респективно) системна GDDR5 памет
– Изпълнението на операции с двойна точност в рамките на 520 GFlops – 630 Gflops

Tesla S2050 & S2070 GPU Computing Systems
– Четири Tesla графични процесора в 1U шкаф за използване за изграждане на клъстери или в центрове за данни
– До 12 GB и 24 GB (респективно) обща системна GDDR5 памет
– Изпълнението на операции с двойна точност в рамките на 2.1 TFlops – 2.5 TFlops

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *