post

Нова държавна агенция към Министерския съвет ще стимулира научните изследвания и иновациите в страната. Това каза ръководителят на проекта по формирането на звеното Мартин Дановски пред участниците в конференцията “Хоризонт Европа – образование, иновации, научни изследвания”.

Във форума, организиран от Областния информационен център в крайморския град, се включиха еврокомисарят Мария Габриел, вицепремиерът Томислав Дончев, евродепутатът Емил Радев.

През последните години се очертават тревожни тенденции за страната ни, посочи Дановски. По думите му в рамките на ЕС България е все още в групата на скромните иноватори, което води до изоставане в конкурентоспособността й. Освен това преразпределението на разходите за научно-изследователска и развойна дейност между публичния и частния сектор не води до нужните положителни резултати и до изваждането на нови продукти на пазара и регистриране на патенти.

Необходима е държавна подкрепа за преодоляването на тези проблеми, това ще е задача на новата агенция, допълни Дановски. Той уточни, че задачата на новото звено ще бъде да подпомага участниците в системата за развитието на научните изследвания и иновациите. Според него понякога за това не са необходими пари, а само методическа подкрепа.

По думите на Дановски в агенцията първоначално ще работят около 40 души, които ще бъдат преназначени от други ведомства. Сред задачите на новото звено ще бъде да прави предложения за промени в законодателството, както и прилагането на подзаконовата база в сектора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *