post

Концентрацията на вредни газове в атмосферата продължава да расте и достига рекордни нива. Това показва годишният бюлетин на Световната метеорологична организация (СМО), цитирано от БиБиСи.

Проучването показва, че досегашните усилия за намаляване на вредните емисии не дават резултат. Дори няма индикации за обръщане на тази тенденция на ръст, казват още експертите.

Нивата на въглероден диоксид в атмосферата са достигнали 405 части на милион. Подобна стойност за последно е имало преди около 3 млн. до 5 млн. години. Учените изчисляват, че по това време средната температура е била с 2-3 градуса по Целзий по-висока, а нивото на световния океан – с 10 до 20 метра по-високо.

Проблем е и засичането на ръст на иначе забранения газ CFC-11. Той се използва в хладилници например, но е забранен от години. През тази година се появиха индикации за възобновяване на неговото увеличаване, което се свързва с нелегално производство на техника за охлаждане.

Концентрацията на вредните газове като цяло остава висока. Това не е равно на емисиите, а е стойността, която показва колко от вредните газове остават в атмосферата след като част от тези газове вече са били обработени от природата. Именно тези газове в излишък водят до затоплянето и промяната на климата, като от 1990 г. насам тяхната концентрация се е увеличила с 41%.

Данните показват, че през 2017 г. само концентрацията на въглероден диоксид е с 46% по-висока спрямо нивата на този газ преди индустриалната революция. Добрата новина е, че увеличението спрямо 2016 г. е по-малко спрямо увеличението от 2015 г. до 2016 г., но нивото е все така високо и близо до средните стойности за цялото десетилетие.

Причината за по-малкия ръст през 2017 г., обаче не са усилията на човечеството. Основна заслуга има феноменът “Ел Ниньо’, чийто пик е бил между 2015 г. и 2016 г. и довел до суша в някои региони през този период, която е намалила способностите на растителността да обработва въглеродния диоксид.

По-детайлният анализ на газовете в атмосферата обаче по-казва, че самото човечество все още върви в грешната посока. “Много съм притеснен, че трите най-вредни парникови газове – въглероден диоксид, метан и азотен оксид – бележат ръстове без признак на пречки”, коментира Корин ле Куере от Университета “Ийст Англия”.

Проучването показва, че досегашните усилия за намаляване на емисиите не дават резултат. Ефектът от тях може да трае с векове и затова дори най-малкото намаляване е важно и от полза. От СМО се надяват, че държавите ще обърнат внимание на проучването и на предстоящите срещи в Полша за обсъждане как да се приложи реално Парижкото споразумение за климата, ще има смислени решения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *