post

Пушачите трябва да стоят настрана от електронните цигари, които съдържат опасни вещества като THC, съобщи днес Американската агенция по храните и лекарствата.

Към днешна дата повече от 1000 случая на белодробни наранявания, свързани с вайповете, са установени от центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, както и 18 смъртни случая в общо 15 щата. Почти три четвърти от пациентите са мъже, а 80 процента от пациентите са на възраст под 35 години.

Причината остава неизвестна, въпреки че здравните служители смятат, че виновникът е експозицията на химикали. Разследващите са по-концентрирани върху един вероятен източник: продуктите, съдържащи THC. По-голямата част от случаите – повече от 78 процента – са свързани с излагането на именно това вещесто. Едва в 17 процента от случаите става дума и за пациенти, които казват, че са употребявали само устройства, съдържащи никотин.

THC (Тетрахидроканабинол, Тетрахидроканабинол или Дронабинол) е естествена съставка и основното психоактивно вещество в канабиса.

Все пак здравните власти в САЩ препоръчват на хората, които използват електронни цигари и други съдържащи никотин продукти, да не се връщат към пушенето на цигари, а да се въздържат от вредния и опасен навик напълно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *