post

През миналата година Комисията за регулиране на съобщенията е съставила над 210 акта и 212 наказателни постановления на мобилните оператори, които рекламират, че имат почти пълно покритие на мрежите си, а проверка е показала, че това не е така, съобщи председателят на комисията Веселин Божков.

Той обясни и че такива случаи са наложили регулаторът да поиска от мобилните оператори да сложат карта на сайтовете с покритието и всеки да може да провери има ли покритие и какво в района, където предимно ще ползва телефона си, и дали може да се ползва 4G или това не важи за неговия район.

Всъщност компаниите отдавна имат такива карти на сайтовете си, а с решението на КРС през миналата година те са били задължени да ги унифицират. Не е било прието предложението на самите оператори да се използва и унифициран софтуер, поради което и в момента има известни разлики между данните на компаниите.

Божков съобщи още, че ще направи среща с мобилните оператори, за да им предложи да въведат пакети с евтини и адекватни услуги за хората с увреждания. В момента имало такива, но само с 20% отстъпка. Според комисията намалението от стандартните тарифи трябва да е поне 50% и също да има безплатни пакети.

По данни, получени в комисията, става дума за общо 22 хил. души в България, които имат слухови, зрителни или проблеми със зрението. При всеки проблем трябва да се предвиди различен пакет. От комисията предлагат в тях да се включат поне 5 гигабайта пренос на данни, определен брой есемеси и поне минимално количество гласови услуги,, защото някои от хората имат и помощници. Съответно пък последната съставка трябва да е по-голяма за хората, които имат проблеми със зрението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *