post

Начинът, по който прекарваме времето си след работа, това, което правим вечер, през уикендите или на почивка, оказва влияние върху кариерата ни повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Ако искате да успеете, тогава подхождайте по-внимателно към избора на начин на прекарване на свободното време. И можете да започнете това веднага!

Занимавайте се със спорт или просто се разходете

Чували сте този съвет много пъти и вероятно ще го чувате отново и отново. Значението на физическата активност не може да бъде надценено. Повишава нашата креативност, самочувствие и емоционална устойчивост както в работата, така и в личния ни живот.

Няма значение какво правите, дали е фитнес, йога или разходка в парка – ако искате да сте продуктивни осем часа на работа, отделете малко свободно време за тялото си.

Изграждайте отношения със семейството, приятелите и колегите

Не ни достига време дори за разговори, камо ли за срещи с близки и с тези, с които правим бизнес. Но общуването лице в лице в тесен кръг е много важно и никога не трябва да се пренебрегва. Всички проблеми и пропуски ни изяждат, пречат ни да се съсредоточим върху работата и в крайна сметка засягат производителността.

Вечеря или домашно събитие могат да помогнат за укрепване на връзките с колегите и семейството. Кой знае, може би подобреното отношение на вашите колеги ще се окаже трамплин за кариерно израстване!

Научете се да казвате не

Мъдрите хора разбират, че не можете да сте на няколко места едновременно и да свършите цялата работа за един ден. Преди да се впуснат в страничен проект, да приемат покана за парти и да се съгласят да помогнат на колега, те се питат: „Каква е моята приоритетна цел сега? Това, което ще направя, ще ме доближи ли с нея или само ще усложни задачата?”

Да кажете „да“ на ненужно нещо означава автоматично да изоставите стотици други, понякога по-важни. Колкото по-рано осъзнаете това, толкова по-добре ще е за вас.

Прекарвайте време сред природата

Трудно е да бъдеш в добра форма, когато дишаш климатизиран въздух и работиш на изкуствена светлина през целия ден. Така че е невъзможно не само да се работи, но и да се живее като цяло. Целеустремените хора намират начини да се свържат с природата, при контакт с която вашите сили и енергия се попълват.

Нищо не ви пречи да направите същото: излезте със семейството си на пикник, извън града или просто преместете работното си място в градината, ако работите дистанционно. Има много възможности – нужно е само желание да ги реализирате.

Оставете настрана електронните устройства

Натрапчиви известия, имейли и социални мрежи ни преследват денонощно. И макар че не всеки може да „излезе от ефир“ по време на работа, то в свободното си време всеки може да организира дигитален детокс за себе си. Успешните хора са толкова заети, колкото и вие, но те отделят време, което е само тяхно и на никой друг.

Няма да можете да си починете правилно, ако се разсейвате от трелите на вашия смартфон на всеки няколко минути. Изключете се от външния свят, не си разваляйте свободното време и не дразнете близките си – за няколко часа, докато трае вашето “мълчание” едва ли ще дойде краят на света.

Творете

Дори и да не сте от най-сръчните, винаги можете да намерите начин да задоволите творческия си „глад“. Можете да изберете комплект за рисуване по номера, където удоволствието от творческата дейност се запазва, само че не е нужно да бъдете цял Пикасо!

Изработката на диамантени гоблени също е прекрасен начин да прекарате малко време насаме със себе си и да се настроите на творческа вълна. Това занимание може да ви запали дотолкова, че дори да започнете да изработвате диамантени гоблени за подаръци на ваши близки или продажба в интернет.

Вземете си истинска почивка

Само малцина късметлии могат да се похвалят, че наистина са си взели почивка. Съвременният ритъм на живот не ни позволява да напуснем работа, дори в личното си време. И все пак дори най-важните лидери имат време за почивка. След като те могат да си го позволят, защо не и вие?

Инвестирайте в себе си и научете нови неща

Придобивайки знания и овладявайки нови умения, ние не само се „помпаме“, но и поддържаме ума в добра форма, предотвратявайки отпускането му. Няма значение колко сериозно е обучението ви основното е самият процес.

Запишете се за курсове, посещавайте семинари или се запишете дистанционно обучение в университет, за да получите подходящото образование. Инвестирайки в себе си, вие ставате по-опитен и ценен служител, което само по себе си ще допринесе за професионалното ви израстване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *