post

НАСА прекара четири години в търсене на проекти за местообитания, които биха могли да бъдат 3D-отпечатани на Луната или Марс. И сега космическата агенция на САЩ е избрала любимите си три дизайна.

Конкурсът стартира през 2015 г., търсейки структури, които биха могли да бъдат изградени самостоятелно, използвайки материали, които вече са на съответните небесни тела. Трите най-добри отбора ще се борят за първото място с награден фонд от 800 000 долара.

Победителят ще бъде обявен на 4 май.

НАСА заяви, че се опитва да намери технологията, която е “необходима за създаването на устойчиви жилищни решения за Земята, Луната, Марс и извън нея”.

Екип SEArch + / Apis Cor, базиран в Ню Йорк, спечели първо място в полуфиналите на състезанието на НАСА, което изискваше от екипите да направят своя дизайн със софтуер за моделиране. Екипът каза, че техният дизайн им позволява да използват “местни, марсиански материали, за да образуват новаторска и трайна среда, която подпомага бъдещите човешки мисии на Марс.” Той е предназначен да предпази хората от радиация и да даде приоритет на естествената светлина и гледките на марсианския пейзаж като част от “празнуването на човешкия живот”.

Този видеоклип показва как ще бъде конструиран и как ще изглежда интериорът в него:

Дизайнът на базирания в Арканзас екип Zopherus ще бъде отпечатан от автономен роувърр, който според него може да защити структурата от суровата атмосфера. Създателите му казват, че ще се опитат да направят марсиански бетон от материали на място, за да създадат твърда обвивка за структурата.

Екипът описа техния дизайн като “вдъхновен от биологията” и каза, че може лесно да бъде разширен чрез добавяне на повече модули. Той е предназначен да предотврати напукването на конструкцията, тъй като температурите на Марс варират много и включва радиационен щит.

Екипът на Mars Incubator, базиран в Кънектикът, създаде оранжева структура, която свързва четири отделни зони с мостове. Това включва определени зони за анализ и изследвания.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *