post

За пръв път вода е открита на огряваната от Слънцето част на Луната, съобщи Американската космическа агенция (НАСА). Това дава сигнали, че водата може да е разпределена по цялата повърхност на земния спътник, а не само по студените места, които не са изложени на слънчева светлина.

Откритието е направено от Обсерваторията за инфрачервена астрономия SOFIA (Stratospheric Observetory for Infrared Astronomy). Това е най-голямата летяща обсерватория в света.

Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия на NASA е установила наличие на водни молекули в кратера Клавиус – един от най-големите лунни кратери, който дори е видим с просто око от Земята. Той е разположен в южното полукълбо на Луната. При предишни наблюдения на лунната повърхност беше засечен водород, но досега на учените не се удаваше да разграничат водата от сродното химично съединение хидроксил (OH).

Новите изследвания показват концентрация на водата от 100 до 412 части на милион, което е аналогично на бутилка вода от 12 унции в кубически метър почва.

Учените смятат, че “недвусмисленото откриване на молекулярна вода” ще даде тласък на надеждата на НАСА, че може да осигури лунна база, като целта е такава база да бъде поддържана от ресурсите, достъпни там.

Припомняме, че преди няколко дни НАСА обяви, че ще анонсира “вълнуващо ново откритие за Луната”, без да даде подробности.

Агенцията планира да установи трайно човешко присъствие там до края на десетилетието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *