post

НАСА има някои добри новини: светът днес е по-зелено място, отколкото преди 20 години. Какво е довело до промяната? Е, изглежда, Китай и Индия са заслужили поздравления за това.

Въпреки всички предразсъдъци, тези страни са отговорни за най-голямото озеленяване на планетата през последните две десетилетия. Двете най-гъсто населени държави прилагат амбициозни програми за засаждане на дървета и увеличават използването на нови технологии в областта на селското стопанство.

Индия продължава да счупва световните рекорди в засаждането на дървета, като в един от случаите 800 000 индийци са засадили 50 милиона дървета само за 24 часа.

Неотдавнашното откритие на НАСА е публикувано в сп. Nature Sustainability. То сравнява сателитните данни от средата на 90-те години на миналия век с използване на изображения с висока разделителна способнос днес.

И Китай, и Индия преминаха през фази на мащабно обезлесяване през 70-те и 80-те години. Но, когато има желание, щетите могат да бъдат ограничени.

Окуражаващо е да се наблюдават тези бързи промени в управлението и използването на земята. Това е нещо, което ще продължи да бъде необходимо и през следващите десетилетия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *