post

НАСА обяви размера на общото финансиране, което ще разпредели за 14-те компании, с които е избрала да си сътрудничи за разработването на ключови, иновативни технологии, които ще помогнат за извеждането на агенцията до Луната чрез програмата Artemis и потенциално до Марс и след това.

Американската космическа агенция предоставя 43,2 милиона долара на компаниите в различни суми, вариращи от 1,3 милиона долара до 10 милиона долара. Най-голяма сума е предоставена на компанията Blue Origin на бизнесмена Джеф Безос.

НАСА обяви през юли подобна серия партньорства, избрани за по-нататъшно изпълнение на нейната програма за лунна снимка, в съдействие със SpaceX и Blue Origin. Този нов кръг на партньорската програма „Tipping Point” включва Blue Origin, както беше споменато, както и SpaceX, OxEon Energy, Skyre, Infinity Fuel Cell and Hydrogen, Paragon Space, TallannQuest, Accion Systems, CU Aerospace, ExoTerra, Blue Canyon Technologies, Astrobotic Technology, Intuitive Machines и Luna Innovations.

Новото начинание включва проекти, които варират от разработване на автономна навигация за спътници, по-добри задвижващи системи, техника за роувъри, модерна авионика на космически кораби, криогенно гориво и др.

Blue Origin ще използва своите 10 милиона долара за разработване на наземна демонстрация на втечняване на водород и кислород и съхраняване на получената течност. Това ще демонстрира жизнеспособността на производството и съхраняването на течно ракетно гориво на Луната и ще бъде ключова стъпка към развитието на инсталация за производство на гориво на базата на Луна.

Междувременно SpaceX ще работи с NASA Marshall Center Flight Center в Хънтсвил, Алабама, за изграждането на дюзи, които ще бъдат използвани при операции за зареждане на космически кораби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *