post

Вдъхновяващият Найджъл Окланд или мъжът, когото познаваме заради неговата иновативна бионична ръка, изнесе вълнуваща лекция по време на технологичния фестивал Webit. Събитието се състоя на 25-27 юни в София.

Окланд работил в цех за благородни метали. Преди около пет години, той станал жертва на трудова злополука, която довела до тежко нараняване на дясната му ръка. Той преминал през шест месеца операции и тежки усложнения, след което частта от ръката му под лакътя е била ампутирана.

След ампутацията, Найджъл първоначално е снабден с пасивна ръка. Но тъй като това е чисто козметична ръка, той не успявал да я използва функционално. След още няколко теста на различни видове изкуствени крайници, които не могли да го върнат към обичайния живот, той получил бионическа ръка. Окланд демонстрира нейните функции и описа как точно върши рутинните си дейности с нея, а с типичното си чувство за хумор отговори и на множество въпроси от залата.

Другият „пирон“ на събитието беше роботът, наречен София. По време на Webit бяха изнесени редица важни презентации, които очертаха тенденциите на бъдещето и начина, по който технологиите тепърва ще променят живота ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *