post

Монтана е на път да стане първият щат, забранил TikTok, след като беше приет законопроект, изискващ магазините за приложения да го блокират в щата.

Законопроектът, приет с 54 гласа от законодателния орган на Монтана, ще бъде насочен към републиканския губернатор Грег Джанфорте, който преди това забрани TikTok да се използва на държавни устройства. Предвижда се забраната да влезе в сила през 2024 година и това ще увеличава натиска върху TikTok, чийто изпълнителен директор Shou Chew миналия месец беше изслушан от Конгреса в опит да омаловажи връзките на компанията с ByteDance и Китай.

Междувременно правителството на САЩ се опитва да принуди ByteDance да се откаже изцяло от TikTok, а забраната в Монтана може да послужи като пример за останалите щати, въпреки че не е ясно дали тя ще издържи на правните предизвикателства.

Законопроектът твърди, че връзките на TikTok с ByteDance излагат на риск личните данни на американските потребители, тъй като компанията може да бъде принудена да предаде информацията на китайското правителство. TikTok отдавна отрича тези твърдения и е отделила повече от милиард долара за Project Texas, предназначен да отговори на опасенията за национална сигурност.

По-рано TikTok посочи, че предложената забрана в Монтана ще навреди на малкия бизнес, който разчита на приложението. В изявление след приемане на законопроекта, говорител на компанията го нарече цензура и обяви, че планира да се бори с мярката:

“Привържениците на законопроекта признаха, че нямат осъществим план за привеждане в действие на този опит за цензуриране на американски гласове и конституционността на законопроекта ще бъде решена в съда. Ще продължим да се борим за потребителите и създателите на TikTok в Монтана, чийто поминък и права от Първата поправка са застрашени от нечувано превишаване на правителствени действия”.

Тагове / Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *