post

Учени от университета в Бъфало в щата Ню Йорк са създали експериментална система за автентификация на потребителите на сматфони и други електронни устройства на базата на мозъчни импулси. Системата е била представена на конференцията MobiSys 2018 в Германия.

За да се отключи смартфон с помощта на тази система, потребителят ще трябва да слага шлем с датчици. След слагането на шлема системата му показва бързо няколко изображения, записвайки реакцията на мозъка и сравнявайки записаното с настройките в системата. Датчиците регистрират импулсите в три области на мозъка, които отговарят за декларативната памет (показват се снимки на различни животни), разпознаване на лица (показват се снимки на известнио хора) и разбиране на писмена рече (на екрана се показват фрази).

Основно предимство на такава система пред други биометрични системи за автентификация се състои в това, че такава система може лесно да бъде преконфигурирана, докато пръстов отпечатък, лице или изображение на ириса не могат да бъдат променени, а вече се появяват начини за тяхното фалшифициране, смятат учените. При това „мозъчната парола“ може да се смени, без да се разкрива самоличността на потребителя. При тестовете системата е показала ефективност 95%, дори 5 месеца след настройването на паролата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *