post

Младеж, парализиран от раменете надолу, отново си възвърна способността да мърда пръстите си, благодарение на иновативен компютърен чип, който изпраща сигнали от мозъка му към мускулите.

След имплантирането на чипа в главата му 24 – годишният Йън Буркхарт може да мърда дясната си ръка по шест различни начина, включително да хваща и повдига малки предмети с нея. А най-любопитното е, че той може отново да свири на китара.

Процедурата е първа по рода си и вече беше описана в статия в сп. Nature. Чипът работи чрез засичане на електрическата активност, генерирана, когато Йън си помисли за мърдане на ръката си. Информацията се изпраща до свързан компютър, където алгоритми за машинно обучение (machine learning) определят какво движение трябва да извършено и предават сигнал до електрод около ръката на младежа.

Това е първия случай, в който напълно парализиран човек си възвръща способността да се движи чрез подаване на мисловни сигнали. За сега това е възможно само в лабораторни условия, но екипът зад откритието се надява скоро да направи технологията по-компактна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *