post

Прокуратурата се притеснява, че ИТ компанията TAD Group можела да дестабилизира правителството чрез пръскачките пред парламента. Звучи невероятно такава новина да идва от българското обвинение, но е факт.

Според прокуратурата, има данни, че от TAD Group са направили опит да влязат в системата за контрол на поливните системи в София.

“Осъществено е посегателство върху сървъра на “Поливни системи”, които се намират пред парламента, като в данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова желание, евентуално при преминаването на автомобили на… различни, може би държавен глава или гости на нашето Народно събрание, евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде някакво затруднение при придвижването, което пък от своя страна може, и за нас като прокурори е важно да направим своя извод, че, създавайки такава нестабилност, води след себе си веднага знаете какво – това е нестабилност въобще на цялата ни политическа система и т.н.”, обясни наблюдаващият прокурор по случая Евгения Станкова на пресконференция днес.

От общинската дирекция “Паркове и градини” обясниха за “Дневник”, че поливните системи се пускат автоматично, като предварително са настроени в колко часа да се включат. Все още не е възможно дистанционно да се променя часа на включване или силата на струята.

В TAD Group работи 20-годишният Кристиян Бойков, обвинен за хакерската атака срещу НАП, при която изтекоха личните данни на милиони българи. Той и търговският директор на фирмата Георги Янков бяха арестувани, а впоследствие бяха освободени срещу парична гаранция от 20 хил. лв.

Вчера на софийското летище бе задържан и собственикът на фирмата Иван Тодоров. Към момента той се намира в ареста.

И тримата са обвинени в кибертероризъм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *