post

Мобилно приложение, което събира сигнали за некоректни и добри работодатели е част от най-новата инициатива на синдикатите под надслов “Сивото убива”. VOX на КНСБ вече има над 10 000 изтегляния и над 60 подадени сигнала.

Кампанията е насочена към борбата със сивата икономика и некоректните работодатели. “Сивото убива” е фокусирана в четири от секторите с най-голямо наличие на недеклариран труд и сиви практики – ремонт и поддръжка на автомобили, строителство, селско стопанство и лека промишленост.

Сигнали могат да бъдат подавани от заплата в плик, през липса на трудов договор до неиздаване на касова бележка. Гражданите могат разкрият самоличността си или да останат анонимни, стига да приложат достатъчно подробности и снимков материал.

Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов даде пример какви биха били загубите за един старозагорец, който работи за средната работна заплата от 1164 лева, но без трудов договор или се осигурява на минимална заплата и получава останалата сума в плик.

За 280 дни майчинство, една бъдеща майка би изгубила 7 646 лева
От болнични за 10 години, работещият губи 3 856 лева
От еднократно изчислено обезщетение за безрабоица, гражданинът губи 3 801 лева
От пенсии за 22 години, работещият губи 81 776 лева

Общата сума на всички изчислени загуби за 30 години е размер 97 081 лева.

Вече има и първи разрешен сигнал чрез мобилното приложение – за неизплатени заплати, като работодателят е санкциониран и е получил предписание за изплащане на заплатите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *