post

За първи път мобилно приложение, което позволява да се предотврати забеменяване, е официално сертифицирано за контрацептивно използване. Федералното министерство на задравеопазването на Германия утвърди приложението Natural Cycles, благодарение на което то може да бъде предписвано от лекарите в Европа и Великобритания като алтернатива на таблетките, презервативите и спиралите. Програмата съобщава на жените колко голям е рискът да забременеят в един или друг момент.

Приложението има месечен платен абонамент и около 100 000 потребители във Великобритания. Принципът на работа е доста прост – в периода на овулация високото ниво на хормона прогестерон повишава температурата на тялото с около половин градус. Потребителят трябва ежедневно да измерва своята температура, като използва предоставения от разработчиците електронен термометър, а приложението съпоставя получената информация със своята база данни. Безопасните дни са отбелязани със зелен цвят, но при червените трябва да се използва контрацептив. Или никакъв секс.

contra 2

Впрочем, за да бъде признат, Natural Cycles трябваше да измине нелек път. През 2015 г на компанията беше забранено да рекламира приложението в родната й страна Швеция. Това я принуди да наеме изследователи, които написаха научен труд за това, че приложението е на практика е толкова ефективно, колото и другите методи за контрацепция.

Експертите обаче предупреждават, че приложението не работи със 100% точност. Според Националната служба за здравеопазване на Великобритания, използването на подобни методи води до 7 случая на забременяване на 100 жени годишно (приблизително същият е и рискът при използване на презерватив), докато при използване на хапчета анти-бебе или вътрематочни спирали, показателят е по-нисък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *