post

Министерството на енергетиката на САЩ собщи за нов суперкомпютър за Националния научно-изследователски център по енергетика (National Energy Research Scientific Computing (NERSC)) в Националната лаборатория Лорънс Бъркли на САЩ. Високпроизводителната конфигурация ще бъде с AMD EPYC процесори и най-новата Shasta суперкомпютърна платформа на Cray.

Суперкомпютърът вече носи името Perlmutter. По предварителни данни, той ще е от exascale мащаб (с производителност поне един exaFLOPS, или милиард милиарди изчисления в секунда, и ще бъде готов през 2020 г. Perlmutter ще разполага със значително количество само-CPU модули базирани на бъдещото многоядрено поколение AMD EPYC процесори. Новият суперкомпютър ще повиши с повече от 3 пъти изчислителните мощности налични в момента за NERSC.

Perlmutter ще се използва от над 7000 учени в над 600 проекта годишно, в поддръжка на наука от екстремен мащаб, за разработка на нови енергийни източници, подобряван на енергийната ефективност, откриване на нови материали и анализ на големи масиви от данни от научни експерименти.

Като част от този анонс, Cray обяви суперкомпютърна система от ново поколение, която се нарича Shasta, и ще поддържа AMD EPYC CPU и Radeon GPU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *