post

Картина със самоосветяваща се технология в LG Rollable OLED показа новите творби на артиста на международния панаир на изкуствата

 

LG Electronics (LG) си партнира с Аниш Капур, за да покаже медийното изкуство на световноизвестния британско-индийски художник върху своя LG SIGNATURE OLED R. Дигиталните творби на Капур върху LG телевизор със самоосветяваща се технология бяха показани в LISSON GALLERY в Базел, Швейцария през юни, изтъквайки синхрон между артистичност и технология.

Благодарение на милиони самоосветяващи се пиксели, LG OLED TV се превърна в любим продукт в креативната индустрия и на иновативните артисти по целия свят. Неговата способност да улавя есенцията във визията на художника чрез живи, точно предадени цветове, допълнени от плътно черно и безкраен контраст, правят LG OLED оптималното дигитално платно. LG SIGNATURE OLED R е комбинация от навиващ се екран – иновация, възможна, благодарение на LG OLED технологията, с винаги актуален, минималистичен дизайн, с която се получава най-запомнящото се арт и зрителско изживяване в едно.

Един от най-значимите творци на нашето време, Аниш Капур е скулптор, известен със своите отличаващи се и често впечатляващи по размерите си инсталации като Cloud Gate (2004) в Millennium Park в Чикаго и Sky Mirror (2006) в Rockefeller Center в Ню Йорк. Познат с използването на абстрактни форми, богати цветове и огледални повърхности, артистът насочва вниманието си към 2D творбите в уникалната по рода си колаборация с LG.

Новата творба на Капур е кратък филм, който продължава десетилетната му работа по комбиниране на форми с наситени цветове, непрекъснато преминаващи от един хипнотизиращ нюанс към друг. Произведението му е съчетано със специално изработен саундтрак, който носи добавена стойност към изживяването, правейки комплимент на визуализациите, показани на LG SIGNATURE OLED R, и въвлича зрителите „в момента“, а понякога дори създава усещане за дезориентация.

LG не си партнира с Аниш Капур за първи път. Брандът и артистът са работили заедно за голямата му изложба в Accademia Gallery във Венеция през изминалия април. По време на събитието, LG OLED evo телевизори от G серията на компанията бяха използвани, за да покажат най-известните скулптури и инсталации на Капур, използвайки LG OLED evo технологията, за да възпроизведе цветовете и текстурите с максимална точност и да придаде 3-измерност на физическите му произведения.

За да отпразнуват тазгодишната колаборация между LG и Капур, 10 телевизори от лимитираната серия LG SIGNATURE OLED R Anish Kapoor се срещат с арт любителите по целия свят чрез LISSON GALLERY, една от водещите галерии, която работи със скулптура от 40 години.

LG продължава да е източник на обогатяващи събития в сферата на изкуството и е домакин на редица изложби, които демонстрират инстинктивната връзка и неоспоримата хармония между изкуството и технологията. Дигиталните творби, на които LG OLED вдъхва живот ще бъдат качени на уебсайта на проекта OLED Art след лансирането му, за да позволи на арт ентусиастите и феновете на OLED по целия свят да им се наслаждават по най-удобния за тях начин.

Аниш Капур се смята за един от най-влиятелните артисти, работещи днес. Роден в Мумбай, Индия през 1954 г., сега живее и работи в Лондон. Неговите творби са постоянно изложени в най-важните колекции и музеи по света – от Музея за модерно изкуство в Ню Йорк до Тейт в Лондон, във фондация Prada в Милано; в музеите Гугенхайм във Венеция, Билбао и Абу Даби. Скорошни самостоятелни изложби са проведени в Pinakothek der Moderne, Мюнхен, Германия (2020); Музей на Централната академия за изящни изкуства и императорски наследствен храм в Пекин (2019); Fundación Proa, Буенос Айрес (2019); Serralves, Museu de Arte Contemorânea, Порто, Португалия (2018); Университетски музей за съвременно изкуство (MUAC), Мексико Сити (2016); Шато де Версай, Франция (2015); Еврейски музей и център за толерантност, Москва (2015); Gropius Bau, Берлин (2013); Sakıp Sabancı Müzesi, Истанбул (2013); Музей за съвременно изкуство, Сидни (2012). Аниш Капур представлява Великобритания на 44-ото Венецианско биенале през 1990 г., където получава наградата Premio Duemila. През 1991 г. той печели наградата Turner и получава множество международни награди, включително Praemium Imperiale през 2011 г. и Padma Bhushan през 2012 г. Той получава CBE през 2003 г. и рицарско звание през 2013 г. за услуги в областта на визуалните изкуства.

Също така, известен със своите архитектурно-мащабни произведения, неговите обществени проекти включват: Cloud Gate (2004), Millennium Park, Чикаго, САЩ; Левиатан (2011) изложен на 2011 Monumenta, Париж; Orbit (2012), Queen Elizabeth Olympic Park, Лондон; Ark Nova, надуваема концертна зала, създадена за фестивала в Люцерн, Япония (2013-) и Descension, (2014), последно инсталирана в Brooklyn Bridge Park, Ню Йорк, САЩ (2017).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *