post

Служителите на МВР ще могат да следят локацията на хората чрез мобилните телефони и след изтичането на извънредното положение. Основанието за това е “наблюдение и контрол на карантинна мярка заради заразна болест”.

Новината дойде след изявление на вътрешния министър Младен Маринов пред парламентарната комисия по вътрешните работи. На въпрос от БСП дали след падането на извънредното положение МВР още може да следи законно хора на основание ограничаване на разпространението на COVID-19, отговорът на Маринов беше положителен.

“Има промяна във връзка с наложените карантини. Промяната е в Закона за електронните съобщения – при отказ на дадено лице да бъде карантинирано или когато е карантинирано, но има данни, че нарушава карантината, имаме право да искаме местонахождение на мобилното устройство. Това касае само локализацията”, обясни Маринов.

Той подчерта, че това става, без да има достъп до личната комуникация на даден човек.

В закона е предвидено даните за местоположението да се дават веднага след молбата на полицията, като изискването е до 24 часа да бъде уведомен компетентният съд и да се процедира според решението му. Търси се “един вид предварително изпълнение”, поясни Маринов, защото ставало въпрос за опасност от зараза.

Министърът увери, че няма никаква опасност за свободата на гражданите.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *