post

Днес мнозина се увличат по социалните мрежи, а общуването във виртуалния свят е ежедневие. В същото време забравяме, че със своите виртуални приятели не сме се виждали цели месеци в реалния свят. Нормално ли е това? Израелската компания MagnetU не се опитва да отговори на този въпрос, а иска да промени ситуацията.

Проектът MagnetU представлява нещо повече от социална мрежа. За регистрация на сайта трябва преди това да се закупи миниатюрно устройство с размерите на МР3 плейър, което се закрепва някъде по дрехите. Чрез безжична връзка то се свързва с телефона и се опитва да създаде своя локална мрежа като търси себеподобни.

Когато устройството се включва към компютър за първи път, потребителят попълва свой профил на сайта MagnetU, при това могат да се  импортнат данни и от други социални мрежи, включително Twitter, Facebook и LinkedIn. Но най-важният компонент на профила са така наречените социални желания – това е основният параметър, по който се търсят нови приятели. След създаване на профила, потребителят на устройството го включва към телефона, стартира съответното приложение и излиза на улицата.

Ако устройството се окаже в радиуса на действие на друго такова устройство, двете MagnetU създават мрежа и започват да се проверяват за съвпадане на „социалните желания“. Ако има съвпадение, притежателите на апаратите получават уведомления на смартфоните си и могат да се добавят като приятели в социалната мрежа. Главното достойнство на този метод е фактът, че новите приятели имат еднакви възгледи и предпочитания, затова могат да станат приятели и в реалния свят.

Цената на MagnetU е $23,97. На първо време устройствата ще се продават само в няколко града и университети, за да може производителят да оцени потенциала на своя проект.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *