post

Президентът на Франция Емануел Макрон проведе среща с няколко от лидерите на най-големите технологични компании в света. На нея той е заявил, че подкрепя иновациите, но и че “няма безплатен обяд”, съобщава Reuters.

Според Макрон Франция има потенциал да стане “стартъп нация” и да привлича инвестиции от технологични компании. Той обаче иска и по-строги регулации в комплект в повече усилия и инициативи от компаниите в полза на обществото. Също така Маркон иска от ИТ гигантите и да плащат повече данъци в страната, в която извършват услугите си, а не да пренасочват приходите другаде.

“Вярвам в иновациите и същевременно в регулациите и работата за общото благо… Няма безплатен обяд. Затова искам от вас повече усилия”, казва Макрон на ИТ лидерите.

На срещата са присъствали ръководителите на Facebook, IBM, Intel и MIcrosoft. Имало е представители и на други компании. Те са обсъдили и възможностите за развитие на изкуствен интелект, блокчейн и други нови технологии. IBM е обявила, че планира да назначи 1400 души във Франция през следващите две години за проекти в сферата на блокчейн и клауд технологии. Uber е обявила, че ще даде на всички свои шофьори в Европа подобрени здравни застраховки.

Макрон е имал и лична среща с Марк Зукърбърг. На нея той е поискал повече усилия от Facebook в защитата на личните данни и борбата с фалшивите новини. “Франция е за по-строги регулации и тази среща не го променя. Не съм тук, за да прощавам греховете на когото и да е”, категоричен е Макрон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *