post

Локхийд Мартин завърши последната серия от тестове за контрол на качеството на титаниев купол, предназначен да служи като резервоар за гориво за сателити. Куполът е с диаметър 1,22 м и е най-големият 3D отпечатан космически компонент на компанията досега. Предишният най-голям 3D отпечатан компонент на компанията, предназначен за работа в Космоса,  е кутия за електроника, с размер на тостер. Куполообразният съд, предназначен за резервоар за гориво, е достатъчно голям, за да побере човек, или според Локхийд Мартин, той побира 74,4 литра кафе или 530 понички.

Титанът е идеален материал за космическата индустрия, защото е лек и може да издържи на суровите условия в Космоса. Производителите обаче губят 80% от материала, като използват традиционните производствени техники. В допълнение, производството на всеки компонент може да отнеме години. Според изпълнителния вицепрезидент на Локхийд Мартин Рик Амброуз,  компанията е успяла да намали общата продължителност на доставките на титаниеви куполи за резервоари за гориво от две години до впечатляващите три месеца. „Благодарение на 3D печата ние имаме готовност да произвеждаме сателити два пъти по-бързо и на половин цена“, коментира Амброуз.

Триизмерният печат има потенциала да трансформира космическата индустрия, като дава възможност на изпълнителите да конструират космически кораби по-бързо и с много по-малко пари. Локхийд Мартин например планира да построи капсулата за екипажа на „Орион“ на NASA със 100 3D отпечатани части, докато Боинг обяви в началото на 2017 г., че космическото такси „Старлайнър“ на компанията ще съдържа над 600 3D отпечатани части.

Снимка: Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *