post

Министър–председателят Бойко Борисов и Ираван Хира, генерален директор на Хюлет–Пакард България, откриха уникална по рода си технологична лаборатория в България. В церемонията участваха и Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Марси Рийс, посланик на Съединените щати в страната ни.

Български академични институции като Технически университет – София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет и Софийска професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” ще могат да използват технологичните ресурси на лабораторията за обучение на студенти и развитие на свои проекти. По този начин Хюлет-Пакард осигурява на българските студенти и ученици достъп до най-новите световни технологии и възможност да се развиват като специалисти.

Откриването на лабораторията е най-голямата инвестиция от този вид в Европа на американската компания. Изграждана в продължение на повече от две години и на стойност над 10 милиона лева, лабораторията на Хюлет-Пакард e предназначена за симулиране на технологични и бизнес процеси и професионално усъвършенстване на експертите на компанията в България.

„Радвам се, че успяхме да осъществим този сложен проект. Признателен съм на екипа от български специалисти, благодарение на които от този момент българското образование ще може да използва най-високи технологични ресурси. Днес ние предоставяме най-новите технологии на ИТ специалистите в страната, за да черпят нови познания и да продължат да бъдат начело на иновациите в света“, каза Теодор Хампарцумян, директор „Глобални отдалечени услуги“ в Хюлет-Пакард.

„Тази инвестиция е поредният израз на доверието на Хюлет-Пакард към България. Можем да се гордеем, че със създаването на центъра за обслужване на клиенти преди почти 10 години, ние сме пионерът на една водеща в момента в страната ни индустрия. От тогава ние не само открихме над 6 000 работни места, но и инвестирахме в изключителни технологични решения в България, каквато е и лабораторията открита днес.“, заяви г-н Ираван Хира, генерален директор на Хюлет-Пакард за България.

Изграждането на технологичната лаборатория на Хюлет-Пакард започва през 2012 г. на територията на Бизнес Парк София. Тя е разположена на площ от 300 м2 с окабеляване от 100 км и капацитет от 3600 машини.

2 thoughts on “Лаборатория за симулиране на нови технологии заработи в Бизнес парк София

  1. Pingback: Президентът връчи наградите „Джон Атанасов“ за постижения в информационните и комуникационните технологии | Pixelmedia.bg

  2. Pingback: Президентът връчи наградите „Джон Атанасов“ за постижения в информационните и комуникационните технологии | Uchi.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *