post

Понякога дори холивудските сценаристи не могат да измислят нещата, които са възможни в реалния свят. Подобна е историята на стартиращата компания Netcome, която иска да запазва човешкото съзнание и един ден да създава негови виртуални копия, така че човек реално да не умира, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

Дотук нищо ново. Подобни идеи има от много време. Разликата при Netcome обаче е, че за да работи нейният метод, човек трябва да предаде мозъка си докато е жив и функциониращ. Компанията има финансиране от популярния фонд Y Combinator и разработва нов, високотехнологичен процес за запазване на мозъка в добро състояние и до микроскопични детайли.

Първоначално Netcome смята да предлага услугите си на хора, които страдат от нелечими заболявания. Тя ще ги свързва с апарат, който ще ги упоява и ще влива специална балсамираща смес, която е разработка на Netcome. Напрактика, тя ще балсамира живи хора, като според адвокатите ѝ процедурата ще е законна в Калифорния, където преди две години беше приет закон за евтаназията.

Следващата стъпка е доказване, че спомените и съзнанието след това могат да бъдат качени на компютър. Това все още не е възможно, но въпреки това Netcome вече има 25 души, които са дали депозит от 10 000 долара и желание да са в списъка на чакащите. Депозитът се възстановява напълно, ако човекът промени мнението си и се откаже.

Въпреки неяснотите, компанията смята, че е възможно да създаде компютърната система за съхранение на мозъка. През януари т.г. компанията е купила тялото на загинала възрастна жена и е извършила балсамиращата процедура 2,5 часа след смъртта ѝ. Основателите на компанията твърдят, че в била успешна, въпреки че тези 2,5 часа са били достатъчни да увредят мозъка. Сега учените на компанията го изучават.

Амбициите на компанията имат много неясноти. Все още науката дори не знае какво точно е съзнание и как функционира то. Затова няма как да се знае дали изобщо то може да бъде копирано и пресъздадено чрез компютър. И също дали подобно симулирано съзнание ще е индивид, дали ще е същия човек или някаква друга негова версия.

Разбира се, не липсва и темата за етиката и доколко нещо подобно трябва да се извършва дори и да е възможно. Според съоснователя на Netcome Робърт Макинтайър философският дебат ще продължи дълго, но той смята, че дори и да става дума само за симулация, си заслужава. “Има голям хуманитарен аспект. В момента, когато загине поколение, с него губим общата мъдрост на тези хора. Можеш да прехвърлиш познание към следващото поколение, но е трудно с мъдростта, която се учи. Вашите деца трябва да се учат от същите грешки”, коментира той. Според него технологията може да помогне за запазване на тази мъдрост и предаването ѝ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *