post

Всички мобилни телефони излъчват електромагнитни вълни и то в непосредствена близост до най-важната и уязвима част от човешкото тяло – мозъка. И макар производителите на тези устройства да се надпреварват да ни уверяват колко безвредни са те, истината е че електромагнитното лъчение е доказано вредно за живите организми и трябва да бъдем много внимателни за продължителността и интензитета на лъченията, на които сме подложени.

Екипът на Environmental Working Group си е поставил за цел да изследва нивото на вредни лъчения от всички актуални мобилни телефони, за да информира потребителите на какви рискове подлагат своето здраве при използването на конкретен модел. Резултатите са публикувани на адресhttp://www.ewg.org/cellphoneradiation/Get-a-Safer-Phone.

Бърз поглед върху класацията показва някои добре познати и популярни модели, които са окупирали списъка с най-добри или най-лоши (по отношение силата на електромагнитна радиация) телефони. Бизнес потребителите едва ли ще бъдат щастливи да узнаят, че BlackBerry Curve 8330 се нарежда сред телефоните с най-високи нива на вредни излъчвания, а феновете на Motorola RAZR V8 могат да са спокойни – техният телефон е сред най-безопасните. Прави впечатление, че от първите 5 най-безопасни телефона, 4 са произведени от Samsung – едно наистина отлично постижение за тази компания.

При смартфоните положението изглежда най-зле с Kyocera Jax S1300, който (поемете спокойно въздух) не се продава в България. Интересна е ситуацията с различните модели BlackBerry на RIM – част от тях (Curve 8330, Curve 8300, Bold 9000) се отличават с високо ниво на електромагнитна радиация, а други (Storm 9500, Storm 9530) са сред отличниците в списъка с най-ниски излъчвания. Най-безопасните смартфони, според изследването на Environmental Working Group, са два модела на Nokia – 7710 и 9300i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *