post

 

Макар да разполагаме с удобни дивани и легла, много от нас обожават да лежат върху топлия килим, докато гледат филм, четат книги или играят настолна игра с приятели. Днес приемаме това изобретение за даденост и го използваме много повече за украса, отколкото за практични цели, като топлоизолация, например. Може би до сега не сте се замисли, но знаете ли кога са създадени първите килими? Ако не, опитайте да предположите. В следващите редове ще Ви разкажем повече за историята на килимите, а Вие може да разберете дали предположенията Ви са верни.

В зората на своето съществуване, нашите предшественици живеели в студени и влажни пещери, които, както може да си представите, далеч не били удобни. В желанието си да се отделят от студа и неудобния под, те постепенно започнали да постилат животински кожи и козина. Историците са открили доказателства за това, датиращи още от шестото хилядолетие преди новата ера. Така се появяват предшествениците на модерните килими, каквито ги познаваме сега.

С времето, хората започнали да одомашават различни животни и използването на техните кожи и вълна станало още по-популярна практика. Сведенията сочат, че  преди повече от  9 000 години, животни като овце и кози са подстригвани, а материалът от тях събиран и превръщан в прежда. Няколко хилядолетия след това, отделните нишки, започват да се сплитат на възли, като тази техника се използвала тъкането на черги. Първите такива килими са открити в Западна Азия и според учените са се появили преди около 4000 – 5000 години.

Колко е стар най-старият килим на света?

Най-старият килим, който е достигнал до наши дни е известният Пазаръшки килим. Той е открит съвсем случайно през 1949 г., когато  група учени се натъкват на царска гробница в планината Алтай. За съжаление обаче, гробницата е открита много по-рано от иманяри, които отнасят със себе си всички ценни предмети, които успяват да носят. Дали защото е твърде тежък или защото  са сметнали, че е не достатъчно ценен, крадците оставят килима. Заради суровите метеорологични условия на тази надморска височина, килимът замръзва и е покрит от дебел слой лед. Това помага същност той да се запази до наши дни в учудващо добро състояние.

Въглеродното датиране установява, че Пазаръшкият килим е на около 2500 години. Той е доказателство, че техниките за изработване, използвани по онова време са били изключително напреднали и прецизни. Върху него са изобразени символи на митични животни като крилатите грифони, а също елени и коне. Откритието кара учените да мисля, че килимарството като  занаят е познато на човечеството от преди повече от 4000 години. За любопитните, ще кажем, че днес килимът се съхранява при специални условия, които гарантират неговото запазване за бъдещите поколения. Той се намира в Ермитажа в Санкт Петербург, Русия.

През вековете майсторите килимари усъвършенстват техниките, а изображенията и символите стават все по-прецизни и детайлни. Градове Тебриз, Кашан, Херат и Керман се превръщат в известни центрове за производство на килими. Процесът на изработване на килим постепенно се разпространява на юг в Персия, след това в Индия през 16 век, през Кавказ и  на запад до Мароко.

В Англия, първата фабрика за килими е открита 1655 г. С напредъка на Индустриалната революция и изобретяването на тъкачната машина, производството и търговията на килими набира още по-голяма скорост. Увеличаването на търсенето и технологичното развитие води до усъвършенстване на  синтетичните материали, както и  на методите за боядисване, за да отговорят на нарастващото търсене на потребителите. Те стават все по-претенциозни относно материи, цветове и шарки, което води до разнообразието от килими, които днес имаме.

Определено може да обобщим, че килимарството е интересен древен занаят, но и изкуство, което показва изобретателността на човешки ум и наследените традиции от нашите предци. Ако все пак искате да се сдобиете с модерен килим, може да посетите онлайн магазина на KAMKO и да разгледате техните модели: https://www.kamko.bg/category/podovi-nastilki/kilimi/moderni-kilimi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *