post

Вероятно не знаете, но към този момент около 31.6% от всички уебсайтове по света са базирани на една единствена платформа. Тя се нарича WordPress и на нея работят както множество съвсем малки страници на квартални фирми или физически лица, така и някои от най-големите и разпознаваеми проекти в света. Достатъчно е да споменем TechCrunch.com, The New Yorker, Time, Variety, сайтовете на музикални звезди като Beyonce и The Rolling Stones, на лекоатлета Юсеин Болт, официалния блог на Star Wars и много други. Сайтът на Pixelmedia.bg, който четете в момента, също е разработен на WordPress.

Тази система далеч не е единствената безплатна отворена платформа за създаване на сайтове и управление на съдържанието в интернет. Такива са също Joomla, Drupal, както и някои решения за изграждане на онлайн магазини като OpenCart и PrestaShop например. WordPress обаче е много по-използвана от всички тях. Налага се въпросът: на какво се дължи тази огромна популярност и как една отворена уеб платформа, стартирала като блог система, успя да се превърне в явление с такава популярност.

Силата на отворения код

WordPress е платформа с отворен код (open source) и се ползва от всички предимства на тази концепция за разработка на софтуер. За разлика от софтуерните продукти със затворен изходен код, при тези с отворен всеки желаещ външен за проекта човек може да достъпва кода, а често и да го променя и доразвива. По тази причина open source проектите обикновено се развиват не от една компания, а от огромна общност от независими и разпръснати на различни локации програмисти.

„В общия случай този подход води до много по-лесно откриване на бъгове и много по-пълноценно създаване на качествени софтуерни решения, които са по-сигурни, по-надеждни и с по-богата функционалност“ – посочва Марио Пешев, едно от най-разпознаваемите имена в WordPress общността у нас (и не само), който е създател на компанията DevriX и е ангажиран с развитието на самата платформа WordPress.

Концепцията за отворен код е допринесла в много голяма степен за развитието на съвременните технологии, а в по-широк смисъл тя е обвързана и с идеи като тази за отворена глобална мрежа (world wide web), каквато всички ние използваме днес, отворените хардуерни платформи, както и отворените платежни системи каквито са криптовалутите. Сред най-успешните проекти с отворен код са уеб сървърът Apache, с който работят огромна част от сайтовете в интернет, браузърът Firefox, текстовите редактори OpenOffice и Libre, операционната система Linux, софтуерната телефонна централа Asterisk … и разбира се WordPress. Именно фактът, че е базирана на този основополагащ за развитието на интернет принцип, е в основата на успеха на тази платформа.

По-достъпно уеб присъствие

WordPress е безплатна и свободно достъпна платформа, която може лесно да се инсталира с няколко клика направо от администрацията на повечето хостинг компании, както и локално на компютъра. Елементарни операции като създаване на страници, навигационно меню или сайдбар също са относително лесни. За изграждане на по-сериозни проекти и добавянето на функционалности обаче е нужен екип с познания в областта.

Огромни нови възможности за малкия бизнес

WordPress стимулира малкия бизнес на много нива. На първо място системата улеснява малките и стартиращи фирми, както и самонаетите специалисти да се сдобият с пълноценни и функционални сайтове, които в много отношения не отстъпват на тези на големите компании. На второ място това създава нови възможности за бизнес за ИТ фирми и специалисти, свързан с изработката на WordPress сайтове, разработката на теми и плъгини за тях, поддръжка и др.

„С WordPress една малка българска фирма, локализирана в който и да е град у нас, може да прави успешен бизнес в САЩ, Австралия или Западна Европа. Платформата е изключително добър начин за износ на услуги с висока добавена стойност от България и привличането по този начин на свежи капитали в страната“ – добавя още Марио Пешев. Преди години той самият създава своята фирма DevriX от нулата и без външно финансиране, а днес тя е предпочитан партньор от клиенти от САЩ и други региони на света.

Мощна екосистема от приложения

Друга много добра възможност за стартиране на бизнес, базиран на WordPress е изработката на плъгини (разширения) или теми (шаблони) за тази платформа. За разлика от други системи за управление на съдържанието в уеб, WordPress развива собствена екосистема за такива приложения, които могат лесно да добавят към един сайт допълнителни функционалности.

„Огромното разнообразие от плъгини е „нож с две остриета“, защото то спомага за лесното добавяне на разнообразни функции към вашия сайт, но същевременно може да създаде и проблеми със сигурността или надеждната му работа“ – споделя още Марио Пешев – „Затова винаги препоръчвам да се доверявате единствено на популярни плъгини, които се обновяват редовно и имат голям брой позитивни отзиви или да работите с надежден партньор, който е запознат с темата и ще направи това вместо вас.“

Сред най-популярните плъгини са такива за добавяне на многоезичност, за контактни форми, за защита от спам, за интеграция със социални мрежи и др. Много от тях са безплатни, а други се предлагат срещу суми от порядъка на няколко десетки долара. Трети следват т.нар. „фримиум“ модел – безплатна основна версия и доплащане за допълнителни възможности. Огромен брой малки фирми или независими разработчици по света (включително и от България) печелят добре, развивайки собствени плъгини.

Развитие на системата на глобално ниво

Когато една фирма се сдобие със сайт, той може и да е разработен с най-новите технологии, но динамиката в интернет е толкова голяма, че през следващите години сайтът бързо започва да остарява. Това важи както за неговия дизайн, така и за сигурността му, методите на разработка и всичко останало. Така няколко години по-късно на фирмата се налага или да прави промени по сайта, или направо да създаде нов.

WordPress решава елегантно този проблем, защото платформата се подобрява на глобално ниво и както тя, така и темите, и плъгините към нея се обновяват (ъпдейтват) редовно. Това е още едно от огромните предимства на тази система, което гарантира, че сайтовете, създадени на нея, ще работят с най-актуалните технологии и в бъдеще. Нещо повече – регулярното ъпдейтване на системата и приложенията към нея е напълно безплатно, като за сравнение разходите за подобренията по един къстъм разработен уебсайт могат да бъдат значителни. От няколко години насам обновления за сигурност на ядрото се инсталират автоматично, освен ако не са забранени изрично, което спомага за по-надеждното развитие на отворения уеб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *