post

Светът се променя доста динамично, особено напоследък и то както в обществено, така и в технологично отношение. Ето защо можем да разчитаме, че и през 2022 година ще има новости при тенденциите сред лаптопите.

Очакват ли се промени в света на лаптопите през 2022 година?

Най-вероятно да, защото такава е логиката на научно-техническия прогрес. Всяка година се наслаждаваме на нови модели и удобства, на които определено си заслужава да обърнем внимание.

В какви насоки да очакваме тези промени?

Сред хубавите новини са тези, свързани с още по-ефективни зарядни за лаптопи и батерии за лаптопи, както и редица други нови функции, които правят живота и работата ни по-лесни. Има обаче и по-неприятни прогнози като например тези, свързани с глобалния недостиг на чипове, което може да затрудни потребителите да се сдобиват с устройства в бъдеще.

Ето и още някои важни неща.

Кои марки разработват най-интересни нови модели?

С ограниченото предлагане на чипове, за което вече споменахме, някои компании предпочитат да ги използват в производството на по-скъпи настолни компютри и лаптопи, включително премиум модели.

Резултатът от този подход беше намаляване на производството на бюджетни компютри. Сред “жертвите” са хромбуците или добре познатите евтини лаптопи с операционна система Chrome OS, насочени към образователния сектор, отбелязват експертите. Добрата новина тук е, че технологичният гигант Microsoft ще се опита да поправи ситуацията, подготвяйки свръхбюджетен мобилен компютър Surface, който ще конкурира хромбука.

Промени в батериите

Тъй като използването на лаптопите ни се увеличава и ние използваме нашите устройства както за работа, така и за лична употреба, много потребители изискват по-дълъг живот на батерията. Това е още по-важно, когато много хора често използват тези машини в движение, което означава, че не могат да включат зарядното си устройство към електричеството.

И така, какъв вид продължителност на живота на батерията ще видим скоро? Настоящите лаптопи обикновено имат живот на батерията между 8 и 12 часа. Това обаче може да се подобри още повече в близко бъдеще.

Новите версии могат да се похвалят с впечатляващ живот на батерията. Например, 14-инчовият MacBook Pro 2021 осигурява до 17 часа възпроизвеждане на видео, като 16-инчовата версия увеличава това до 21 часа. Така че през 2022 г. се надяваме да видим лаптопи с още по-звезден живот на батерията.

Търсиш батерия за лаптоп? Ето къде ще я намериш!

Ще се променят ли цените?

По-класните компютри и лаптопи стават все по-скъпи от техните бюджетни „роднини”, отбелязват експертите. Това е улеснено от триковете, които прилагат производителите при пускането на достъпни модели.

А за да запазят цената на евтините лаптопи и компютри на същото ниво, производителите пускат модели с по-малко оперативна памет или място за съхранение. Наблюдава се и тенденция лаптопите да се сглобяват от по-евтини компоненти, която ще остане актуална и през следващата година.

Търсене от страна на потребителите

Cлeд пeт пopeдни тpимeceчия нa двyцифpeн pacтeж, cвeтoвният пaзap нa пepcoнaлни ĸoмпютpи зaпoчвa дa зaбaвя тeмпoвe. Πpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2021 г. ce oтбeлязвa пoвишeниe в пpoдaжбитe oт пeт пpoцeнтa. Това coчaт дaнни нa Саnаlуѕ.

Пpeз тpитe мeceцa oт юли дo ceптeмвpи ca пpoдaдeни 84,1 млн. paбoтни cтaнции, пepcoнaлни ĸoмпютъpa и лaптoпa, вĸлючитeлнo хромбуци. И въпpeĸи зaбaвянeтo, oбeмитe ocтaвaт нa изĸлючитeлнo виcoĸи нивa.

Експертите пocoчвaт oщe, чe тъpceнeтo ocтaвa cилнo, нo ce пoявявaт пpoблeми в дocтaвĸитe. Πpoизвoдитeлитe вce oщe имaт тpyднocти дa изпълнят пopъчĸитe. Тази тенденция най-вероятно ще остане актуална и през 2022 година, посочват анализаторите.

Дизайн

Що се отнася до дизайна, процесите са добре познати на потребителите – стремим се към все по-леки, компактни и изчистени визии, които придават елегантност и стил на лаптопите. И вероятно ще виждаме много такива и в бъдеще.

Разбира се, прогнозите никога не мога да бъдат напълно изчерпателни, тъй като този толкова динамичен пазар успява да изненадва дори и най-умелите анализатори. Това обаче са някои от основните тенденции, които трябва да имате предвид, ако работите в тази сфера или просто искате да блеснете с повече познания по темата в приятелски разговор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *