post

Сенките за очи са един от двата основни елемента в грима на жените. Дори да не се използват постоянно, те са основен аксесоар за подчертаване на чертите на лицето.

Изборът на подходящите сенки за очи изисква съобразяване с много неща, но в най-голяма степен с цвета на очите.

Какви видове сенки се препоръчват според цвета на очите?

Първото и основно правило е контрастност, посочват специалистите от онлайн магазин Лили Дрогерие. Ето и какъв макиаж е най-подходящ според цвета на очите:

  • кафеви – подхождат им всякакви нюанси. По-естествена визия се постига със земни цветове в кафявата гама – охра, шоколад, карамел. Опушеният грим в сиво, лилаво или тъмно синьо е за наситен поглед, златистото придава дълбочина, брокатът създава усещане за лукс и празничност;
  • сини – изискват “затопляне” на погледа с пастелни и неутрални нюанси като розово, коралово, ръждиво оранжево или шампанско. С естествената кафява гама се постига дълбочина. Добре е да се избягват наситените тъмни цветове;
  • зелени – подчертават се най-добре с естествени земни нюанси – тъмно зелено, кафяво, медно-златисто. Тъмно виолетово, прасковено и розово придават драматичен оттенък, а синьото и сивото са неподходящи;
  • черни – основният акцент е подчертаването на тена на лицето посредством златисто, тъмни наситени нюанси или студена тъмносиня гама.

Гримирането с този тип декоративна козметика изисква и съобразяване с повода, облеклото и дори модната линия на дрехите, които се носят в конкретния момент.

За какво да внимаваме при избора на очни сенки?

Професионалният подход при грима, предполага наличието на палитра. Тя може да съдържа няколко цвята в любима гама до няколко десетки нюанса и позволява смесване и експериментиране до напасване на най-подходящите комбинации.

Палитрите са добро решение и за жени, които търсят по-евтини комплекти, тъй като включват всичко необходимо за цялостната визия.

Сенките и корекциите в зрението – мисия възможна

Очилата и лещите не са пречка пред грима. Контактните лещи понасят по-добре течните и кремообразни модели, дамите с очила трябва да съобразят освен цвета на зеницата си, но и пречупването на стъклата.

Очилата за корекция на късогледство визуално смаляват окото, затова гримът трябва да е по-малко забележим и с по-малко тъмни и контрастиращи нюанси. Очилата за далекогледство дават оптическа илюзия за големина. При тях се препоръчват по-опушени нюанси, които се постигат с ефектни маслени сенки.

Какъвто и очен грим да бъде избран, важно е да бъде съобразен и с личните предпочитания на всяка жена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *