post

Живеем в консуматорско общество и доста често се говори за свръхпотребление. Редица природозащитници алармират, че мерките, които се взимат за опазване на околната среда, не са достатъчни, а опасността от изчерпване на земните ресурси в недалечно бъдеще е напълно реална.

Изборът на бяла техника също е от значение, въпреки че мнозина пренебрегват този факт. „Едва ли точно моите пералня и хладилник ще навредят на планетата”, разсъждават доста от нас и си купуват уред, без да имат предвид енергийния му клас. Всъщност обаче въпросният клас не е само търговски трик.

Ако изберете уред от по-енергоспестяващ клас, ще постигнете две в едно – ще намалите сметките си, тъй като той ще харчи по-малко електроенергия, а на глобално ниво ще покажете отговорно отношение към ресурсите на Земята.

Какви енергийни класове при бялата техника познаваме?

Преди години беше постижение, ако уредът е клас А. От 2012 година нататък обаче започваха промените в изискванията за енергийна ефективност. Търговците на миялни машини и перални нямат право да продават уреди извън класовете А+, А++ и А+++. Тези от A до D бяха спрени заради твърде високия разход на енергия.

Разликата между различните А класове е доста голяма. Така например между А и А+ е 25 процента, а между А и A++ може да стигне дори 50 процента. Това означава, че по-енергоспестяващият клас може да намали сметката за ток наполовина.

Най-просто казано – колкото повече плюсове след А, толкова по-малка ще е сметката в края на месеца. И не на последно място: толкова по-малко използване на природни ресурси.

Ето защо определено си струва да се обръща внимание на класовете при купуване на бяла техника. В totalshop.bg можете да намерите богато разнообразие на уреди в различни енергийни класове.

Какво още?

Когато четете етикета преди покупка, освен енергийната ефективност, има и други важни показатели, на които е добре да се обърне внимание – разход на ток и вода за една година и ниво на шум. Последното определено не е без значение – колкото по-безшумен е уредът, толкова по-добре.

Любопитна подробност е, че производителите на перални вече са задължени да включват кратки програми за слабо замърсени дрехи. С тях пестите и време и пари! Удобно, лесно и икономично.

След като уточнихме, че повечето плюсове икономисват от сметката и спомагат за една по-чиста планета, нека обобщим кое е най-важно при закупуване на бяла техника.

• споменатото вече пестене на енергия;
• лесно управление и пестене на време – в забързаното ежедневние нямаме време да разчитаме сложни схеми, хубаво е всичко да става с натискането на едно копче;
• работа с висока ефективност – съчетанието между нисък разход на енергия и висока ефективност е напълно възможно, все пак живеем във времена на постоянен технически напредък;
• автоматизиране – автоматичните функции са нещо задължително в днешно време;
• дистанционно – вече не само телевизорът се управлява с дистанционно, бялата техника също може да бъде управлявана, без да ставате от дивана.

Съветваме ви, когато избирате, да гледате всички подробности. Защото ако пренебрегнете нещо наглед дребно, може да съжалявате. А купуването на бяла техника си е сериозна инвестиция, затова е важно да е правилно подбрана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *