post

Акционерите – активисти са особен вид собственици на акции в публични дружества, които се организират в опозиция на ръководството и привличат други акционери около себе си с цел предизвикване на промяна в компанията.

Най-популярният сред тях е милиардерът Карл Айкън, чиито фонд неведнъж е създавал проблеми на Yahoo, Dell, VMware и други големи корпорации. Той обаче далеч не е единственият.

Последният пример за подобна активност от преди ден е атаката на активисти – акционери във Facebook. Това стана ясно след като тя публикува съобщение за предстоящото си общо събрание на 30 май.

През последните години социалната мрежа изпитва проблеми на редица фронтове и е идеалната цел за подобно нападение.

Целта на миноритарните акционери е да свалят Марк Цукербърг от позицията председател на борда на директорите и да променят структурата на акциите на компанията, която според тях е нечестна.

Именно в тази насока са някои предложения за промени в онлайн корпорацията, подадени преди общото събрание. Предстои да разберем дали активистите ще успеят да прокарат своите промени, които вероятно ще засегнат начина на функциониране на Facebook занапред.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *