post

Министерството на финансите на Испания одобри законопроект за борба с измамите, който изисква от всички притежатели на криптовалута в страната да разкрият активите си.

Министърът на финансите Мария Хесус Монтеро заяви на пресконференция по повод новия законопроект, че ще изисква “идентифициране на притежателите и балансите”, добавяйки: “задължително е хората и компаниите да информират данъчната дирекция за всички операции с криптовалути”.

Генералната дирекция по данъчно облагане на Испания заявява, че печалбите, произтичащи от транзакции с криптовалути, подлежат на облагане с данък върху дохода, но специално сделките с биткойни са освободени от данък върху добавената стойност.

Жителите на Испания с крипто стопанства в чужбина също ще трябва да ги докладват в годишната си декларация за стоки в чужбина.

Понастоящем Испания не регулира криптовалутите и през февруари тази година излезе с изявление, че те не се считат за законно платежно средство и следователно не подлежат на никакви разпоредби или подкрепа от конвенционалните банкови институции.

Други държави от ЕС, като Малта и Португалия, вече разполагат с рамка за данъчно облагане на криптовалутите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *