post

Президентът на Иран Хасан Рухани обяви планове за замяна на интернет в страната с държавен такъв, предоставяйки на правителството засилен контрол върху онлайн активността.

Новината идва малко след като иранското правителство потуши масови протести, като прекрати достъпа до интернет в цялата страна. Със собствената си контролирана от държавата мрежа Иран би могъл да отклони бъдещите протести, като бързо идентифицира дисидентите и ги цензурира – смущаващ удар върху свободата и неприкосновеността на личния живот онлайн.

Рухани постави решението си като въпрос на национална автономия. Той каза на парламента, че „хората няма да се нуждаят от чужди мрежи, които да отговорят на техните нужди“ и че идеята е директно от върховния лидер Али Хаменей, негов началник в рамките на федералното правителство.

По-рано тази година Русия също предприе стъпки, за да се откъсне от глобалния интернет и да изгради своя собствена алтернатива, позовавайки се на проблемите на националната сигурност. Подобни идеи се зародиха и в Китай.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *