post

Операционната система Ubuntu слезе от второ на четвърто място в рейтинга по популярност на Linux дистрибуциите. Това се вижда от статистиката за последните три месеца на сайта distrowatch.com.

Първото място през последната година заема създадената на базата на Ubuntu операционна система  Linux Mint. При това, Mint е достигнала нивото на Ubuntu от 2005 г., когато последната беше максимално разпространена.

Оттогава делът на Ubuntu постоянно (за последната година с 40%), докато Linux Mint е достигнала 11%. Като причини за спадането на интереса към Ubuntu се посочва новата графична обвивка  Unity,  променяща интерфейса на операционната система. Освен Linux Mint, по-популярни от Ubuntu се оказват Fedora и openSUSE.

Първата версия на Ubuntu  излезе през 2004 г. и беше базирана на  Debian Linux. Тогава обвивката беше Gnome, но през април 2011 г. заедно с версията  Ubuntu 11.04 по подразбиране в тази OS беше използвана средата Unity. Съществуват и паралелни дистрибуции на Ubuntu, най-популярната от които е Kubuntu с графична среда KDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *