post

През последните години Ко-миксер се наложи като единствения независим български проект за периодичен комикс. Разговаряме с основателите на изданието – Милена, Славена и Ива (на снимката от ляво, на дясно), за да разберем как техният проект се превърна в явление на комикс пазара у нас и как се прави качествено комикс издание почти само с ентусиазъм и много доброволен труд:

ВЪПРОС: Бихте ли представили проекта и екипа с няколко думи?

Ива: „Ко-миксер“ e комикс издание с кратки истории от различни автори, обединени под една тема, различна за всеки брой. Повечето автори са от България, като във всеки брой има и гости от чужбина. За последните 5 години, „Ко-миксер“ има 7 отпечатани броя.

Екипът на списанието е малък – Милена, Славена и Ива. Запознахме се в НБУ, където учихме Анимационно кино. В момента се занимаваме с различни неща. Милена скоро завърши своя дебютен късометражен анимационен филм. Славена работи като илюстратор на векторни изображения, а аз илюстрирам българска поредица книжки за деца.

За всеки брой към екипа ни се присъединяват коректор и преводачи, които са доброволци и тяхната помощ е много ценна за нас.

ВЪПРОС: Как ви хрумна идеята за такова издание?

Ива: Идеята за „Ко-миксер“ се роди след един проект в чужбина, в който участвах, заедно с творци от балканските страни. След като видяхме подобни издания от Румъния и Сърбия, решихме да опитаме да създадем такова и у нас. Нарисувахме по две истории и ги отпечатахме. Получи се брой 1 на „Ко-миксер“. Във втори брой поканихме да се включат наши познати, а за следващите направихме отворена покана за участие. Авторите във всеки брой се увеличават, в последния сме почти трийсет.

komikser

ВЪПРОС: През последните години Ко-миксер се наложи като най-устойчивото българско комикс издание и продължава да излиза, когато други проекти спряха. На какво се дължи успехът ви?

Славена: “Ко-миксер” се задържа толкова дълго време благодарение на таланливите художници и на страхотните комикси, които ни пращат за всеки нов брой. Всяка година получаваме много добри творби. За нас е огромна мотивация да помогнем на тези творби да достигнат до повече читатели и то в книжна форма. Също така много увереност и желание за работа ни дава интересът на читателите и тяхната обратна връзка.

Милена: Не на последно място изданието подкрепят и фестивали като “Анивенчър” в София и “Анифест” във Варна, чиито гости сме всяка година.

komikser3

ВЪПРОС: Кои са най-интересните комикси, които се пускали в изданието?

Славена: Поради разнообразната селекция на изданието всеки читател може да открие нещо интересно за себе си. В рамките на един брой могат да се открият класически комикси и абстрактни истории.

Почти във всеки брой има по някоя и друга по-нестандарстна творба, която изненадва със замисъла или с изпълнението си. В брой 4, “Шум” един от комиксите е върху определението на Уикипедия за думата “шум”, съчетано с минимална рисунка.

В брой 3 “Слабости” едната твобра представлява серия от идентични протретни снимки, върху които с рисунка авторът изобразява различни видове фобия.

Ива: В последния брой 7 на списанието има комикс направен от пластелин и нестандартната му визия много добре допълва историята.

komikser2

ВЪПРОС: Какво е мнението ви за пазара на комикси в България?

Милена: В България няма добре оформен пазар за комикси, няма много издания, които да излизат. Още по-малко пък български издания. Но в последните няколко години има раздвижване и откъм автори/издатели и откъм публика, така че сме позитивно настроени.

ВЪПРОС: Малко за бъдещите ви планове – какво предстои около вас.

Милена: В момента тече отворената покана за нашия 8-и брой. Приемаме комикси до 10-и декември, а темата е “Наопаки”. Подробно можете да прочетета на блога ни. Това, което бихме искали да направим вбъдеще, е да издадем поне още един цветен брой, също така да разнообразим изданието по различни начини – като теми и като формат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *