post

„Имаме заподозрян за хакерските атаки. Той беше задържан вчера следобед. Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”. Това каза по Нова Тв  Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.

По думите на комисаря има иззети са доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

Той е на 20 г. и по думите на Колев не е бил изненадан от ареста. “Това, което е вършил, е близко до това, което е извършил в нарушение на закона. Тествал ги е с цел да се предотврати рискът от хакерски атаки”, каза Колев.

Той посяни обаче, че предстои много работа, а разследването е в “съвсем начален етап” . Към момента не се знае дали е действал самостоятелно или има и други.

„МВР разполага с огромен ресурс, със специалист – психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на „Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев.

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *