post

Милиардерът Илън Мъск ще напусне поста председател на борда на директорите в компанията за електрически автомобили, соларни панели и батерии Tesla. Той обаче ще остане главен изпълнителен директор на дружеството, както и член на борда.

Причината е в разследването на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ срещу Tesla, заради нашумелия туит от началото на август, в който Мъск обяви, че обмисля да свали компанията от борсата, ако цената на акциите й достигне 420 щ. долара. Финансовият регулатор се самосезира и започна разследване срещу предприемача, а преди броени часове отвъд океана долетя и новината за извънсъдебно споразумение между двете страни.

В рамките на споразумението Мъск ще трябва да предаде кормилото на Tesla и да заплати 20 млн. щ. долара глоба. Отделно глоба на същата стойност ще трябва да плати и самата компания. Визионерът – предприемач трябва да напусне председателския пост в рамките на 45 дни след подписването на споразумението. Освен това той няма да може да бъде избиран на тази позиция в рамките на следващите три години.

Очаква се за председател на борда на директорите на Tesla да бъде избран независим мениджър. В ръководния орган ще влязат двама нови независими директори, които ще упражняват контрол върху публичните комуникации на Мъск относно нови продукти на компанията. Това означава, че ексцентричният и противоречив предприемач ще трябва да се откаже или поне да преосмисли любимата си практика да анонсира новости около Tesla в Twitter.

2 thoughts on “Илън Мъск напуска председателския пост на Tesla. Компанията глобена.

  1. Pingback: Мъск искал да впечатли гаджето си с фамозния пост за акциите на Tesla - Новини за компютри, смартфони, технологии и наука

  2. Pingback: Лари Елисън от Oracle влиза в борда на Tesla - Новини за компютри, смартфони, технологии и наука

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *