post

С устройство, хирургично имплантирано в черепа на прасе на име Гертруда, Илон Мъск демонстрира своята стартираща технология Neuralink за изграждане на цифрова връзка между мозъци и компютри. Безжична връзка от компютърното устройство Neuralink показа мозъчната активност на прасето на сцена в петък вечер.

Демонстрацията показа, че технологията е значително по-близко до изпълнението на радикалните амбиции на Мъск, отколкото по време на дебюта на продукта през 2019 г., когато Neuralink показа само снимки на плъх, свързан чрез USB-C порт. Все още концепцията е малко далеч от реалността, но Мъск каза, че през юли Американската администрация по храните и лекарствата е дала одобрение за тестване на устройства за целта.

Мъск също показа имплант от второ поколение, който е по-компактен и се вписва в малка кухина, издълбана от черепа. Малки електродни „нишки“ проникват във външната повърхност на мозъка, откривайки електрически импулс от нервните клетки, който показва, че мозъкът работи. В съответствие с дългосрочните планове на Neuralink, нишките са проектирани да комуникират обратно, със собствени компютърно генерирани сигнали.

Въпреки че демонстрацията на прасета показа, че невронната активност се излъчва безжично към компютър, тя не разкрива нито една от дългосрочните амбиции на Neuralink, като компютър, полезно комуникиращ обратно към мозъка или компютър, разбиращ какво всъщност означават пиковете на невронната активност.

Neuralink има медицинска насоченост, като например да помага на хората да се справят с наранявания на мозъка и гръбначния мозък или вродени дефекти. Технологията може например да помогне на пациенти, които са загубили способността да се движат или да усещат поради нараняване на гръбначния мозък, а първите човешки употреби ще имат за цел да подобрят състояния като параплегия или тетраплегия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *