post

Милиардерът Илон Мъск обяви в интервю за Fox News, че ще пусне на пазара собствена платформа за изкуствен интелект, наречена TruthGPT, която ще се конкурира с алгоритмите на Microsoft и Google. По думите му това ще бъде AI система, фокусирана върху търсенето на истината, която ще разбира Вселената и хората.

“Ако изкуственият интелект се грижи за разбирането на Вселената, едва ли ще започне да унищожава хората” – посочва собственикът на SpaceX, Tesla и Twitter. Той признава, че мотивацията му произтича от опасенията му за посоката на развитие на AI и заплахата, която той може да представлява за човечеството.

Припомняме, че наскоро Мъск и група експерти в областта на изкуствения интелект призоваха за шестмесечна пауза в разработването на системи, които да са по-ефективни от GPT-4 на OpenAI, позовавайки се на потенциалните рискове за обществото. Той смята, че изкуственият интелект е по-опасен от колите или ракетите, тъй като има “потенциала да унищожи цивилизацията”.

Ето защо една от целите на Мъск с TruthGPT е изкуствнеият интелект да „разбере природата на Вселената”. „Това може да е най-добрата гаранция за сигурност, защото ако изкуственият интелект се грижи за разбирането на Вселената, едва ли ще започне да унищожава хората, защото ние сме интересна част от нея” – допълва още той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *